Universiteit Leiden

nl en

FLO - ICT in het Onderwijs

Het Future Learning Office (FLO team) ondersteunt het gebruik van ICT systemen en tools in het onderwijs binnen deze faculteit. FLO is onder andere het eerste aanspreekpunt voor Brightspace en verantwoordelijk voor de videopnames in de collegezalen. Als je een vraag hebt, stel hem gerust.

Je kan het FLO bereiken via: FLO@FGGA.Leidenuniv.nl of via het Teams kanaal FGGA-FLO 

Wie zijn wij?

Het FLO bestaat momenteel uit vijf enthousiaste medewerkers. Binnen het team hebben we didactische- en technische kennis gecombineerd met goed contact met de andere faculteiten, waardoor we onze docenten van de juiste informatie kunnen voorzien.

Wat doen wij?

Samen beantwoorden wij vragen over verschillende vormen van blended- en hybride onderwijs, geven tips over het gebruik van de systemen als Brightspace, Kaltura, Microsoft Teams en ANS. Ook adviseren wij de docent over de juiste digitale tools voor passend online onderwijs.

Weblectures

Het FLO is verantwoordelijk voor alle weblectures van de faculteit in de collegezalen (Wijnhaven 2.01 en 2.02, Anna van Bueren 2.21 en Schouwburgstraat A0.06). Denk hierbij aan het inplannen, bewerken van de opnames achteraf en het delen van de links van deze weblectures met de docenten.

Blended learning

We spreken van blended learning wanneer binnen de opleidingen en vakken gebruikt wordt gemaakt van digitale instrumenten en werkvormen.

Het FLO kijkt samen met de docent naar de mogelijkheden van online ICT-tools. Op basis van de wensen van de docent, adviseren wij bijvoorbeeld verschillende opties als het gebruik van Pitch2Peer, Presenterswall of FeedbackFruits. Als wij het niet weten schakelen we een universitaire deskundige in.

Daarnaast is het FLO-team ook betrokken bij nieuwe digitale mogelijkheden en/of vervanging van bestaande tools.

Hybride onderwijs

Wanneer een mix wordt gemaakt van onsite en online lesgeven is er sprake van hybride onderwijs. Binnen de FGGA is dit onder andere mogelijk dankzij de Learn Anywhere ruimten.

De Learn Anywhere ruimten hebben extra schermen waardoor de docent in één oogopslag zowel de studenten in de ruimte als de studenten die elders zitten zien. Studenten die elders zijn kunnen de docent zien, het scherm wat wordt gedeeld en eventueel het whiteboard met aantekeningen van de docent. Dit levert vrijwel dezelfde ervaring op als wanneer de student fysiek aanwezig is.

Digitaal tentamineren

Bij de faculteit FGGA is gekozen voor de tentaminering software ANS. Dit is zeer gebruiksvriendelijke software die docenten in staat stelt om op een eenvoudige manier digitale tentamens af te nemen en digitaal na te kijken. Met tips en tricks van ANS geven wij de docent de mogelijkheid om een tentamen op te zetten naar eigen voorkeuren. Daarnaast biedt Brightspace ook mogelijkheden en varianten voor het afnemen van digitale toetsen.

Mediacenter 

In april 2022 is het Mediacenter geopend. In het Mediacenter is het mogelijk voor docenten en studenten (wanneer gerelateerd aan het onderwijs) om podcasts op te nemen. Om een voorbeeld te geven van podcasts heeft het FLO inmiddels meerdere podcasts opgenomen. Klik hier om (gratis) naar onze FLO Podcast te luisteren via Spotify.

Naast het opnemen van podcasts is het ook mogelijk om met de aanwezige pc en webcam in een rustige omgeving video’s op te nemen. Bijvoorbeeld door een PowerPoint presentatie van uitleg te voorzien.

Klik hier om de beschikbaarheid van Mediacenter te bekijken en een reservering te maken. Neem contact met ons op als je meer wil weten over de mogelijkheden het Mediacenter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.