Universiteit Leiden

nl en

P.J.R. Modderman Stichting

De P.J.R Modderman Stichting is verbonden aan de Faculteit der Archeologie en heeft als doelstelling het bevorderen en faciliteren van archeologisch onderzoek, in de breedste betekenis, voor en door medewerkers van de faculteit.

De stichting tracht dit doel onder andere te bereiken door het verstrekken van de financiële bijdragen aan archeologische onderzoekers, onderzoeksprojecten en wetenschappelijke publicaties. De stichting heeft een ANBI status, zijnde een instelling die een algemeen belang beoogd. Als zodanig heeft de stichting een verplichting tot het jaarlijks openbaar publiceren van haar jaarverslagen.

De inkomsten van de Modderman Stichting bestaan uit subsidies, giften en legaten. De stichting is opgericht in november 1996 en heeft reeds aan een heel breed scala aan activiteiten haar steun kunnen verlenen, waarbij, afhankelijk van de samenstelling van het bestuur, de nadruk regelmatig is verschoven.

Archol subsidie

De P.J.R Modderman Stichting is bijzonder verheugd dat aan haar activiteiten sinds 2025 een jaarlijkse subsidieverstrekking is toegevoegd. Het archeologische onderzoeksbedrijf Archol BV heeft daartoe een intentie uitgesproken. Archol maakt onderdeel uit van de Universiteit Leiden (binnen de Libertatis Ergo Holding) en heeft vanaf de eerste dag hele nauwe banden met de Faculteit der Archeologie. Wetenschappelijk onderzoekers zijn met enige regelmaat betrokken bij commerciële onderzoeksprojecten van Archol.

Alle medewerkers en promovendi van de Faculteit der Archeologie kunnen meedoen aan de jaarlijkse callZie de call voor meer informatie, voorwaarden en deadline.

Over P.J.R. (Pieter Jan Remees) Modderman

Pieter Modderman werd geboren op 10 maart 1919 op Sumatra en is in 2005 overleden. Hij studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde in 1945 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift met de titel “Over de wording en beteekenis van het Zuiderzeegebied”. Het handelt onder meer over de archeologische resten die bij de drooglegging van de Noordoostpolder zijn ontdekt. De vindplaats van scheepswrak NM 107 bij Emmeloord wordt in de archeologische literatuur nog steeds ‘de kogge van Modderman’ genoemd, en is om meerdere reden van historisch belang.

Pieter Modderman was werkzaam bij de Stichting voor de Bodemkartering (Stiboka), het Biologisch Archeologisch Instituut (BAI) van de Universiteit Groningen en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB, nu: RCE). In 1962 werd hij benoemd als hoogleraar in de Culturele prehistorie van West- en Midden Europa aan de Universiteit van Leiden, in de toen nieuw ingestelde Interfaculteit der Aardrijkskunde en Prehistorie. Die benoeming leidde tot de oprichting van het IPL: Instituut voor Prehistorie Leiden, gevestigd in een woonhuis aan de Breestraat in Leiden. De interfaculteit ging uiteindelijk op in de Faculteit der Archeologie, zoals we die nu kennen, gehuisvest in het Van Steenis gebouw. Professor Modderman was tot 1982 hoogleraar en werd opgevolgd door Leendert Pieter Louwe Kooijmans, die in 1997 Archol BV zou stichten.

Professor Modderman’s belangrijkste wetenschappelijk bijdrage ligt ongetwijfeld bij het vroegste Neolithicum in Nederland. Met grootschalige opgravingen, op een zeer moderne leest geschoeid, van de dorpen van de prehistorische mensen die wij nu tot de zogenaamde Lineaire Band Keramische (LBK) cultuur rekenen. Vindplaatsen in Elsloo, Stein, Sittard en later in Hienheim (D) zijn nog steeds van belang voor de (typo)chronologie van het LBK aardewerk en huisplattegronden. Internationaal was hij van grote betekenis door de methodiek van grootschalig nederzettingsonderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.