Universiteit Leiden

nl en

FAQs Onderwijs op afstand

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over onderwijs op afstand bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Let op: de vragen hebben betrekking op de diensten en ondersteuning van SOLO. Voor meer algemene informatie over onderwijs op afstand, bezoek de universitaire pagina Onderwijs op afstand.

Deze informatie, en meer, vind je nu ook op onze nieuwe SOLO website.

Ga naar de SOLO website

Studenten kunnen op verschillende manier gebruik van van SPSS.

1. SPSS via de RemoteApps server

Je kunt SPSS gebruiken via internet, ook als SPSS niet op je computer is geïnstalleerd. Eerst maak je verbinding met de RemoteApps server bij de universiteit (dit is een externbureaublad/RDP server). Vervolgens kan je via de server SPSS gebruiken zoals je gewend bent.
 
Voor de verbinding met de RemoteApps server is een Remote desktop programma nodig, dat standaard al aanwezig is op een Windows PC. Op een Mac kan je de app Microsoft Remote Desktop gratis downloaden uit de Mac App Store; installeer deze zo nodig.
 
Je kunt nu SPSS gaan gebruiken in vijf stappen:
 
1. Ga naar https://remoteapps.campus.leidenuniv.nl en meld jezelf aan met je ULCN gebruikersnaam/studentnummer, voorafgegaan door 'vuw\' en je ULCN wachtwoord. Voorbeeld:  Heb je gebruikersnaam jansenj, dan meld je aan met VUW\jansenj en je gebruikelijke wachtwoord.
 
2. De RemoteApps server toont overzicht met beschikbare apps. Klik op IBM SPSS Statistics om een configuratiebestand (.rdp) te downloaden. Het bestand komt op de gebruikelijke downloadlokatie die in je browser is ingesteld.
 
3. Ga naar de downloadlokatie en dubbelklik op het bestand dat zojuist is binnengehaald. Geef aan dat je het rdp-bestand wilt openen met het programma voor extern bureaublad/RDP.
 
4. Nu krijg je de vraag of je de universiteit als uitgever van dit RemoteApp-programma vertrouwt. Bevestig met een klik op [Verbinden].
 
5. SPSS Statistics vraagt nu je inloggegevens. Gebruik weer vuw\ULCNgebruikersnaam en je gebruikelijke ULCN wachtwoord. SPSS Statistics is nu gereed voor gebruik.
 
BELANGRIJK: Bestandsbeheer in SPSS via internet is anders dan SPSS bestandsbeheer op een lokale computer. Als je werkt via de RemoteApps server, dan verwijzen de knoppen aan de linkerkant  Recent, Desktop en Documents naar de RemoteApps-server waar je bent ingelogd en niet naar je eigen computer. Voorkom gegevensverlies en gebruik altijd de knop This PC om SPSS bestanden veilig op de P:- of J:-schijf te openen en weer op te slaan.
 

2. SPSS licentie via Surfspot.nl

Studenten kunnen ook een eigen licentie aanschaffen via Surfspot.nl (kosten ongeveer 10 euro). Voor de RemoteApps optie beschikbaar kwam, is dit aan veel studenten aangeraden.

LET OP: De versie die via Surfspot wordt aangeboden, geeft echter foutmeldingen. Dit kan worden opgelost door een patch te gebruiken. Lees hoe dat werkt (methode is nog niet uitgebreid getest). 

3. Gratis proefaccount

Studenten kunnen ook een gratis proefaccount aanmaken. Hiermee hebben ze toegang tot SPSS voor de periode van 14 dagen.

Vraag een proefaccount aan.

U kunt studenten thuis hun presentaties laten opnemen met Kaltura Capture en op Brightspace als video-opdracht laten inleveren via Pitch2Peer.

Bij sommige studenten levert het werken met Kaltura Capture problemen op. Dit kan te maken hebben met de internetverbinding, browser of computer. U kunt uw studenten dan wijzen op een alternatief: het maken van een Powerpoint presentatie met voice over.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.