Universiteit Leiden

nl en

FAQs Onderwijs op afstand

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over onderwijs op afstand bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Let op: de vragen hebben betrekking op de diensten en ondersteuning van SOLO. Voor meer algemene informatie over onderwijs op afstand, bezoek de universitaire pagina Onderwijs op afstand.

Collegezalen met vaste opname apparatuur

De grotere collegezalen binnen het PDLC zijn al uitgerust met vaste opname apparatuur voor het maken van weblectures en het livestreamen van colleges. Zie hier om welke ruimtes het gaat. Weblecture opnames en livestreams worden van tevoren ingepland door SOLO en verlopen vervolgens automatisch. Ook de nabewerking en plaatsing wordt door SOLO uitgevoerd. Let op, het reserveren van deze zalen verloopt niet via SOLO maar via de roosteraars van het eigen instituut. 

Extra AV-ruimte

In de zomer van 2020 zijn daarnaast extra AV-ruimtes ingericht voor het (zelf) maken van kennisclips en college opnames, het geven van live webinars of het houden van interactieve online seminars. Op het moment hebben we ruimte 1B16 beschikbaar. U kunt op SOLO rekenen voor advies en ondersteuning. Voor toegang tot het gebouw dient u zich zelf via de juiste kanalen aan te melden.

DIY studio 1B16 

Uitgerust met laptop, hoge kwaliteit webcam en microfoon is deze DIY studio perfect voor het zelf maken van kennisclips (screencast, podcast of talking head). Capaciteit ruimte: 1 persoon. 

  • Beschikbare software: Kaltura Capture, PowerPoint, Kaltura Live Room, MS Teams, Audacity, Camtasia, OBS Studio  
  • Te reserveren bij SOLO via de Reserveringen tegel in de Helpdesk portal 

In de huidige situatie is het goed mogelijk dat maar een deel van uw studenten fysiek naar de werkgroep of het college kan komen en anderen online mee moeten kunnen doen. Hybride onderwijs combineert face-to-face en online onderwijs. 

Voor hybride onderwijsactiviteiten in het Pieter de la Court-gebouw kunt u gebruik maken van mobiele opstellingen. Deze "UFB koffertjes" bevatten een webcam met ingebouwde microfoon, een statief en technische instructies. Ze zijn alleen voor gebruik in het gebouw voor de duur van de les. Er zijn in totaal 20 mobiele opstellingen beschikbaar. Ze kunnen worden gereserveerd (en verkregen) via de  Servicedesk FSW
  
Voor het hosten van uw hybride les heeft u een van de webinar-tools van de Universiteit Leiden nodig. De Remote Teaching website biedt een handig overzicht en handleidingen van de video-tools die u kunt gebruiken voor uw onderwijs. 

Hulp nodig bij het opzetten van de mobiele opstelling? Neem contact op met AV-support FSW per email of via het AV-storingsnummer 071 -527 –6536. 

De SOLO uitleenpool is uitgebreid met extra webcams en microfoons voor gebruik op uw werkplek in het Pieter de la Courtgebouw. De webcams en microfoons zijn steeds beschikbaar voor 1 dag en op te halen/in te leveren bij de SOLO balie tussen 9.00-17.00. 

Te reserveren bij SOLO via de Reserveringen tegel in de Helpdesk portal

Studenten kunnen op verschillende manier gebruik van van SPSS.

1. SPSS via de RemoteApps server

Je kunt SPSS gebruiken via internet, ook als SPSS niet op je computer is geïnstalleerd. Eerst maak je verbinding met de RemoteApps server bij de universiteit (dit is een externbureaublad/RDP server). Vervolgens kan je via de server SPSS gebruiken zoals je gewend bent.
 
Voor de verbinding met de RemoteApps server is een Remote desktop programma nodig, dat standaard al aanwezig is op een Windows PC. Op een Mac kan je de app Microsoft Remote Desktop gratis downloaden uit de Mac App Store; installeer deze zo nodig.
 
Je kunt nu SPSS gaan gebruiken in vijf stappen:
 
1. Ga naar https://remoteapps.campus.leidenuniv.nl en meld jezelf aan met je ULCN gebruikersnaam/studentnummer, voorafgegaan door 'vuw\' en je ULCN wachtwoord. Voorbeeld:  Heb je gebruikersnaam jansenj, dan meld je aan met VUW\jansenj en je gebruikelijke wachtwoord.
 
2. De RemoteApps server toont overzicht met beschikbare apps. Klik op IBM SPSS Statistics om een configuratiebestand (.rdp) te downloaden. Het bestand komt op de gebruikelijke downloadlokatie die in je browser is ingesteld.
 
3. Ga naar de downloadlokatie en dubbelklik op het bestand dat zojuist is binnengehaald. Geef aan dat je het rdp-bestand wilt openen met het programma voor extern bureaublad/RDP.
 
4. Nu krijg je de vraag of je de universiteit als uitgever van dit RemoteApp-programma vertrouwt. Bevestig met een klik op [Verbinden].
 
5. SPSS Statistics vraagt nu je inloggegevens. Gebruik weer vuw\ULCNgebruikersnaam en je gebruikelijke ULCN wachtwoord. SPSS Statistics is nu gereed voor gebruik.
 
BELANGRIJK: Bestandsbeheer in SPSS via internet is anders dan SPSS bestandsbeheer op een lokale computer. Als je werkt via de RemoteApps server, dan verwijzen de knoppen aan de linkerkant  Recent, Desktop en Documents naar de RemoteApps-server waar je bent ingelogd en niet naar je eigen computer. Voorkom gegevensverlies en gebruik altijd de knop This PC om SPSS bestanden veilig op de P:- of J:-schijf te openen en weer op te slaan.
 

2. SPSS licentie via Surfspot.nl

Studenten kunnen ook een eigen licentie aanschaffen via Surfspot.nl (kosten ongeveer 10 euro). Voor de RemoteApps optie beschikbaar kwam, is dit aan veel studenten aangeraden.

LET OP: De versie die via Surfspot wordt aangeboden, geeft echter foutmeldingen. Dit kan worden opgelost door een patch te gebruiken. Lees hoe dat werkt (methode is nog niet uitgebreid getest). 

3. Gratis proefaccount

Studenten kunnen ook een gratis proefaccount aanmaken. Hiermee hebben ze toegang tot SPSS voor de periode van 14 dagen.

Vraag een proefaccount aan.

De Universiteit heeft een Gedragscode voor onderwijs op afstand opgesteld. Er staan belangrijke richtlijnen in voor het deelnemen aan een Online Classroom, bijvoorbeeld over gedrag en privacy. U kunt uw studenten voor het begin van de online college’s hierop wijzen.   

U kunt studenten thuis hun presentaties laten opnemen met Kaltura Capture en op Brightspace als video-opdracht laten inleveren via Pitch2Peer.

Bij sommige studenten levert het werken met Kaltura Capture problemen op. Dit kan te maken hebben met de internetverbinding, browser of computer. U kunt uw studenten dan wijzen op een alternatief: het maken van een Powerpoint presentatie met voice over.

Video’s kunnen via Kaltura op twee manieren gedeeld worden met studenten: u kunt video's embedden in een Brightspace cursus, of u kunt video's in een private channel op het videoportal plaatsen en de studenten als members toevoegen aan dit channel. 

De video’s worden via beide routes gestreamed aangeboden en hoeven niet door de student gedownload te worden alvorens deze bekeken kan worden. Er is geen fysieke download knop bij Kaltura video’s, tenzij de eigenaar dit actief aanzet in de video settings. 

Optie 1. Video’s uploaden en delen via een videokanaal op het videoportal

Optie 2. Video’s uploaden en embedden in Brightspace

Handleiding

Ook in Brightspace dienen we de regels van het auteursrecht na te leven. De universiteitsbibliotheek kan u als docent helpen. Op de website deelt de UBL kennis op het gebied van auteursrecht:

Met vragen over onderwijs en toetsing op afstand kunt u in de eerste instantie terecht bij SOLO. Daarnaast is per instituut een contactpersoon aangewezen voor remote teaching and assessment. Mogelijk vindt u het prettig om met uw vraag eerst bij deze persoon aan te kloppen, aangezien deze persoon de context en behoeften van het instituut het beste kent. Hij of zij kan vragen verder articuleren of bundelen richting SOLO.

De contactpersonen per instituut zijn:
•            CA-OS – Andrew Littlejohn
•            Pedagogische Wetenschappen – Mariëlle Linting
•            Politieke Wetenschap – Thomas Scarff
•            Psychologie – Pascal Haazebroek

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.