Universiteit Leiden

nl en

Rechtsfilosofie

Rechtsfilosofie is reflectie en bezinning op de grondslagen van het recht. Welke waarden, beginselen, deugden, maar ook welk mensbeeld en wereldbeeld zijn geïmpliceerd in het recht en de rechtvaardigheid.

Metafysica, ontologie, epistemologie, wijsgerige antropologie, waardenleer, ethiek, sociale en politieke filosofie vormen deeldisciplines binnen de rechtsfilosofie, naast de meer op rechtsvinding en rechtstoepassing gerichte rechtstheorie en rechtsmethodologie. 

Onderwijs

De Afdeling Rechtsfilosofie verzorgt onderwijs op het terrein van rechtsfilosofie in alle fasen van de studie Bachelor Rechtsgeleerdheid, alsmede de studie Bachelor Notarieel Recht, Bachelor Criminologie en Major/Minor combinaties. Ook is de afdeling verantwoordelijk voor de Masteropleiding Rechtsgeleerdheid, specialisatie Encyclopedie en filosofie van het recht.

Onderzoek

Het onderzoek van de Afdeling Rechtsfilosofie begeeft zich op de geschiedenis van de rechtsfilosofie en diverse zwaartepunten binnen de rechtsfilosofie, zoals de verhouding tussen deugden en recht, vrijheid en recht, religie en recht, alsmede natuur en recht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.